Podczas otwierania zakładu gastronomicznego trzeba pomyśleć o różnych sprawach. Jedna z nich to zadbanie o odpowiednią jakość wypuszczanych ścieków, w jakich nic nie może się znaleźć, co spowodowałoby zatkanie rur. A że tłuszcze niestety mają takie właściwości, to jak mówią obowiązujące przepisy nie można ich do ścieków odprowadzać. Za takie postępowanie mogą grozić poważne finansowe konsekwencje, dlatego dużo lepszym wyborem będzie zainstalowanie specjalnego separatora. Urządzenia te funkcjonują w oparciu o grawitację. Ścieki odprowadza się do dużego zbiornika z przegrodami w środku.
Ciężkie zanieczyszczenia opadają na dno, zaś lekki tłuszcz jest unoszony do góry. Dzięki temu dalej do kanalizacji jest odprowadzana oczyszczona woda, nie zawierająca nic, co spowodować by mogło przytkanie rur. Lecz regularne korzystanie z kuchni będzie powodować powiększanie się warstwy tłuszczu zbiorniku, dlatego też co jakiś czas trzeba będzie wykonać przegląd separatorów. Zaleca się, żeby robić go przynajmniej raz na miesiąc, lecz to zależne jest od indywidualnych ustaleń.
Pracownicy czy właściciel danej firmy muszą regularnie sprawdzać stan zbiornika, i jeśli poziom tłuszczu będzie zbyt duży, to zorganizować czyszczenie separatorów Śląsk. Przepisy zakazują, żeby zrobić to można było samodzielnie, konieczne jest wynajęcie wyspecjalizowanej firmy dysponującej niezbędnymi uprawnieniami.
Firmy takie przede wszystkim posiadają odpowiednie samochody, do których są ściągane wszystkie zanieczyszczenia. Dodatkowo z każdej wizyty wystawić muszą protokół, na wypadek kontroli z sanepidu. Tłuszcz nie należy do niebezpiecznych materiałów, ale wymaga specjalistycznej utylizacji, tak więc mogą się tym zajmować jedynie upoważnione podmioty. Podejmując decyzję o współpracy z taką firmą warto podpisać umowę na dłuższy czas na regularne przyjazdy. Wówczas po pierwsze na pewno będzie lepsza czyszczenie separatorów cena, a poza tym nie będzie trzeba za każdym razem czekać na termin.