O smaku wielu kultowych potraw, na przykład takich jak pizza będą tak naprawdę decydować drobiazgi, chociażby takie jak użyte do przyrządzenia składniki. Ale aby rzeczywiście tak mogło być, to należy zrobić ją z dobrej jakościowo mąki i reszty dodatków, w tym również mozzarelli. Ten rodzaj sera produkowany jest przez dużo firm w rozmaitych krajach, lecz tylko mozzarella włoska smakować będzie rzeczywiście tak, że nikt się jej nie oprze. Wynika to z kilku czynników. Po pierwsze bez względu na odmianę tego sera, a Włosi mają ich kilka, wszystkie wytwarzane są według tradycyjnych, przekazywanych między pokoleniami receptur.
Najlepsze sery, jak na przykład mozzarella fior di latte, są wytwarzane w skomplikowanym procesie, wymagającym dużego doświadczenia i wiedzy, oraz mleka dobrej jakości. W przypadku tradycyjnych, najbardziej popularnych mozzarelli to będzie to krowie mleko, ale w ostatnim czasie wróciło także do łask bawole mleko. Ma ono w sobie znacznie większą zawartość tłuszczy, z tego też powodu robiona z niego mozzarella buffala cechuje się lekko kwaskowym, ale delikatnym posmakiem. Jeśli ktoś chce posmakować jeszcze innych rzeczy, to interesującą opcją może być dla niego mozzarella burrata. W czasie jej wytwarzania do każdej z kulek dodawana jest nieduża ilość śmietanki. Z tego też powodu po rozkrojeniu ze środka wypływa delikatna masa, a wszystko przypominać będzie swoim smakiem masło, skąd zresztą wzięła się przecież ta nazwa. Aktualnie włoskie mozzarelle są coraz częściej spotykane w sklepach, z takich też powodów raczej nie będzie problemów z ich znalezieniem.
+Tekst Sponsorowany+