Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
ARTYKUŁ SPONSOROWANYDom, Ogród

Włoskie mozzarelle – czym się charakteryzują

Włoskie mozzarelle – czym się charakteryzują

Chyba każdy wielbiciel kuchni włoskiej słyszał o mozzarelli. W zasadzie żadna pizza nie obejdzie się bez tego sera, ale często jest stosowany również w wielu innych potrawach. W sklepach spożywczych rzecz jasna można znaleźć wyroby przypominające włoskie oryginały, ale w praktyce jest im do nich naprawdę daleko.

Klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w postaci zanurzonych w serwatce kulek. Ma miękką strukturę i cechuje się bardzo delikatnym smakiem. Po roztopieniu jest mocno ciągliwa, przez co smakuje wyśmienicie na pizzach i innych ciepłych daniach. Ale można oczywiście ją także jeść na zimno, chociażby jako dodatek do sałatek. Dla jakości mozzarelli niezwykle istotne są rzecz jasna składniki, lecz również sposób jej przygotowania. W teorii nie jest on trudny, ale różne niuanse i drobiazgi sprawiają, że ostatecznie ser zyskuje wyjątkowy smak.

Klasyczna mozzarella powstaje głównie z krowiego mleka, lecz Włosi dysponują jeszcze kilkoma odmianami tego sera. Jedna z nich to mozzarella buffala, do wytworzenia której jest stosowane mleko bawołów. Jeszcze jakiś czas temu ten typ sera specjalnym uznaniem się nie cieszył, również ze względu na kłopotliwe przechowywanie. Ale stopniowo przekonywać zaczął niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od zwykłego. Różnice te wynikają z faktu, że mleko bawole posiada znacznie więcej tłuszczu, co ma znaczący wpływ na kulinarne doznania. Sam ser jest lekko kwaśny, lecz równocześnie niezwykle smaczny, posiada również sporo właściwości zdrowotnych.

Niezwykle ciekawie również smakuje mozzarella burrata, która dopiero zdobywa popularność wśród naszych konsumentów. Z reguły wytwarza się ją z mleka krowiego, lecz z odrobiną śmietany. To powoduje lekki posmak masła, od którego wywodzi się zresztą nazwa tego sera. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, lecz w środku ma serowy woreczek. W zwykłym sklepie tego typu sery ciężko będzie znaleźć, jeżeli ktoś będzie chciał taki zakupić, to znaleźć powinien jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz