Nie bez powodu kuchnia włoska jest przez wielu uznawana za najlepszą na świecie. Doskonałe pizze, wiele przeróżnych dań z makaronami czy też pyszne desery to jedynie niektóre z potraw cieszących się powodzeniem w wielu krajach. Ale mimo że w teorii wiele z tego typu potraw jest naprawdę prostych, to w praktyce sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w dwóch rzeczach.
Pierwsza z nich to przepisy, wielokrotnie przekazywane od wielu lat pomiędzy członkami rodziny. Lecz równie ważne są używane składniki, jakie muszą zawsze być należytej jakości. Nawet jeśli na przykład pizza jest robiona w innym kraju, to bardzo często w niej się znajdują produkty włoskie oryginalne, przez co końcowy smak jest faktycznie dobry. Jednym z podstawowych składników, jakie muszą się znaleźć na prawdziwej pizzie, jest mozzarella włoska. Ten ser jest charakterystyczny, ma powiem postać niedużych, spłaszczonych kulek. Jest przeważnie sprzedawany w torebkach zawierających kulkę sera i zalewę.
Typowa włoska mozzarella posiada białą barwę, jest stosunkowo miękka i lekko się strzępi. Jej smak jest bardzo delikatny, z tego też powodu sprawdza się bardzo dobrze nie tylko na pizzach i makaronach, lecz również w formie dodatku do sałatek i kanapek. Najczęściej spotykana mozzarella jest wytwarzana z krowiego mleka, lecz coraz częściej w sklepach do kupienia też będzie mozzarella buffala, produkowana z mleka bawołów. Dużą popularnością zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, zawierająca w sobie delikatną śmietankę.
+Tekst Sponsorowany+