Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Edukacja, Rozrywka

Mozzarella włoska – jakie są jej najważniejsze odmiany i rodzaje

Mozzarella włoska – jakie są jej najważniejsze odmiany i rodzaje

Przeglądając sklepowe półki bez problemów można zauważyć na nich niewielkie foliowe woreczki, w jakich umieszczone są kulki sera w zalewie. Tym serem jest mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie rodzajów sera. Jest on szczególnie ceniony we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, ale też i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Jednak tradycyjna mozzarella włoska według niejednej osoby różni się bardzo od tego, co znaleźć można w naszych sklepach. Wynika to z paru rzeczy. Przede wszystkim na jej ostateczny smak ogromne znaczenie ma mleko użyte do produkcji. A to pochodzące od włoskich krów jest świetnej jakości, zwłaszcza tych hodowanych w niewielkich gospodarstwach. Z takich gospodarstw także pochodzi najcenniejsza odmiana tego właśnie sera, a mianowicie mozzarella fior di latte.

Jest ona produkowana jedynie w kilku rejonach Włoch, według tradycyjnych receptur. Proces produkowania jest precyzyjny i długi, ale dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewnia wyjątkowy smak produktu końcowego. Niewielkie gospodarstwa włoskie słyną także z produkcji innego gatunku mozzarelli, jakim jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego właśnie sera zamiast mleka krowiego wykorzystuje się mleko bawołów. Posiada on znacznie więcej zawartości tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na końcowy smak. Ta mozzarella bowiem jest znacznie bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa.

Posiada też dużo więcej różnego rodzaju odżywczych składników, dzięki czemu stanowi cenny składnik w codziennej diecie. Coraz większą popularnością wśród wielbicieli kuchni włoskiej także się cieszy mozzarella burrata. Ten rodzaj sera produkuje się z krowiego mleka, lecz w nieco inny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej kulce bowiem się robi niewielką kieszonkę, do której jest wlewana nieduża ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po przecięciu mozzarella burrata ma płynniejszą konsystencję, a jednocześnie bardzo delikatnym maślany smak, tak ceniony przez sporą ilość osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz