Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Zdrowie

Krótki opis najpopularniejszych włoskich serów mozzarella

Krótki opis najpopularniejszych włoskich serów mozzarella

Tradycyjne włoskie sery są popularne w wielu krajach, i słusznie się cieszą takim wzięciem z uwagi na ich wyjątkowy smak. Tego typu sery, jak również inne produkty włoskie wytwarzane są jedynie z całkowicie naturalnych składników i według receptur przekazywanych przez pokolenia.

Szczególnym uznaniem cały czas się cieszy mozzarella włoska, która jest podstawą każdej dobrej pizzy. Typowe mozzarelle są oczywiście wytwarzane z mleka krów, mają postać miękkich, białych kulek. Struktura tego sera jest lekko rozciągliwa i miękka, a do sprzedaży są pakowane do foliowych torebek wypełnionych serwatką. Tradycyjna mozzarella jest najbardziej rozpowszechniona, lecz warto też zwrócić uwagę na kilka jej innych odmian, jakie zbyt dobrze jeszcze u nas nie są znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.

Pochodzi ona z rejonu Kampania, a jej główną cechą będzie to, że się ją produkuje ją z bawolego mleka. Początkowo nie doceniano jej specjalnie, ale obecnie zmienia się to mocno z uwagi na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Bawole mleko zawiera więcej tłuszczu, lecz przy tym znacznie mniejszy poziom cholesterolu, co oznacza że dużo zdrowsze od krowiego. Na naszych stołach pojawia się coraz częściej mozzarella burrata. Z kolei ten ser przypomina początkowo typową mozzarellę, ale ma zupełnie inną konsystencję, z półpłynnym wnętrzem. Ta odmiana sera produkowana jest z krowiego mleka z zawartością śmietany, i to właśnie ona nadaje mu maślany, oryginalny smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz