Miłośnicy kuchni włoskiej zapewne powiedzą, że jest ona najsmaczniejsza na świecie, i na pewno mają sporo racji. A z pewnością jest naprawdę popularna, o czym można się przekonać odwiedzając liczne kraje, w których bez żadnych problemów się chociażby znajdzie nieśmiertelną pizzę. Sekret dań z włoch tkwi w paru szczegółach. Przede wszystkim jest to prostota, w wielu sytuacjach wystarczy bowiem tylko parę produktów, żeby można się było cieszyć niepowtarzalnym smakiem. Niezwykle istotne są również przekazywane od wielu lat pomiędzy członkami rodziny przepisy, które przez ten czas dopracowano prawie do ideału. No i na zakończenie trzecia niezwykle ważna rzecz, a mianowicie stosowane do przyrządzenia składniki.
Oczywiście każde danie zrobić się da z dowolnej mąki, szynki, sera czy pomidorów. Lecz jeżeli porówna się później smak z daniem, w którym zostały zastosowane prawdziwe produkty pochodzące z Włoch, to będzie można od razu zobaczyć różnice. Jednym z takich produktów, które smakują najlepiej w oryginale, jest mozzarella włoska. Ten smaczny gatunek sera powszechnie jest wykorzystywany w wielu potrawach, podawanych na zimno i ciepło.
Oczywiście żadna porządna pizza bez niego się nie obejdzie, lecz znajdziemy go także w sałatkach, zapiekankach czy tartach. Przez to, że po stopieniu ciągnie się bardzo apetycznie, to w ten sposób podbił serca miłośników dobrych smaków na całym świecie. Mozzarella dostępna jest w wielu rozmaitych rodzajach i gatunkach, może być produkowana z bawolego lub krowiego mleka. Z tego pierwszego robiona jest mozzarella włoska, która w ostatnim czasie bardzo zyskuje na popularności, ze względu na swój charakterystyczny smak i dużo właściwości odżywczych. Ciekawie i oryginalnie smakuje też mozzarella fior di latte, która uznawana jest przez wielu znawców za najbardziej smaczną odmianę tego sera. Sekret tych serów tkwi przede wszystkim z mleka wysokiej jakości, jakie jest używane do ich wytworzenia. Ale dużą rolę też odgrywa sposób produkcji, niejednokrotnie kuchnia włoska producent wykorzystuje tu metody ręczne, jakie są dopracowywane od wielu lat.
+Tekst Sponsorowany+