Sporo osób będzie się zapewne zastanawiać, czemu potrawy z Włoch tak dobrze smakują. Jeżeli ktoś się wybierze do włoskiej pizzerii czy restauracji, to dostrzeże od razu ogromną różnicę w porównaniu z tym, co dostępne jest w jakiś innych miejscach. Z pewnością bardzo duży wpływ na to mają dopracowane przez dziesięciolecia przepisy. Mimo że dania włoskie wyglądają w wielu przypadkach na bardzo proste, to mimo wszystko przygotowanie ich będzie wymagało pewnych umiejętności i doświadczenia.
Trzeba dobrać bowiem odpowiednio proporcje między składnikami potrawy, ale też sposób przyrządzania i czas. Kolejną bardzo ważną kwestią jest używanie składników o odpowiedniej jakości. Co oczywiste do włoskich potraw najlepsze będą włoskie produkty premium, ponieważ jedynie one mogą zapewnić tak wyraziste, charakterystyczne smaki. Jeżeli ktoś zamierza zastąpić je jakimś zamiennikiem, to musi się liczyć z tym, że nie uzyska odpowiedniego efektu. Niezwykle istotna chociażby tu jest mozzarella fior di latte.
Oryginalna została zrobiona z bawolego albo krowiego mleka, a jej konsystencja jest lekko miękka i sprężysta. Świetnie nadaje się do pizzy czy innych ciepłych dań, lecz można ją też używać do sałatek czy kanapek. To samo dotyczy szynek, oliwy czy makaronów – te zrobione we Włoszech posiadają znacznie lepszy, wyrazisty smak, dlatego sprawdzają się tak dobrze w typowych daniach. Jest to rezultatem tego, że przeważnie produkty włoskie producent wykonuje je zgodnie z tradycyjnymi recepturami, które zostały dopracowane do perfekcji.
+Tekst Sponsorowany+