Jeśli ktoś chce zamówić najprawdziwszą włoską pizzę, to nieodłącznym jej składnikiem będzie mozzarella. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma postać niewielkich, spłaszczonych kulek o białej barwie. Jego struktura jest miękka i lekko ciągliwa, a po przerwaniu ma postrzępione brzegi. Prawdziwa mozzarella włoska pierwotnie była robiona z bawolego mleka, lecz aktualnie w sklepach najczęściej spotyka się produkty wykonane z mleka pochodzącego od krów.
Dzięki odpowiedniemu procesowi wytwarzania jest możliwe utrzymanie mocno białej barwy, jaka ma duże znaczenie w przypadku tej odmiany. Kulki sera mozzarella mogą mieć różną wielkość, od niewielkich, które przypominają winogrona, aż po naprawę duże, mogące ważyć ponad kilogram. Z uwagi na swoje właściwości ser ten polecany jest w diecie, gdyż zawiera w sobie dużo cennych odżywczych składników. Jeżeli ktoś zna jakiś sprawdzony sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o inne gatunki mozzarelli, które zaczynają się u nas cieszyć rosnącą popularnością.
Jeden z nich to mozzarella buffala, wytwarzana według oryginalnych receptur wyłącznie z mleka bawolic. Z uwagi na to, że mleko to ma w sobie dużo większą ilość tłuszczu, to ser ten ma bardzo charakterystyczny, słonawy smak, pasujący wyśmienicie do wielu dań. Oryginalnie i ciekawie będzie też smakować mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietany, przez co w środku robi się maślana torebka.
+Tekst Sponsorowany+