Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Inne

Czemu włoskie sery mozzarella są tak popularne

Czemu włoskie sery mozzarella są tak popularne

Jeśli ktoś chce zamówić najprawdziwszą włoską pizzę, to nieodłącznym jej składnikiem będzie mozzarella. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma postać niewielkich, spłaszczonych kulek o białej barwie. Jego struktura jest miękka i lekko ciągliwa, a po przerwaniu ma postrzępione brzegi. Prawdziwa mozzarella włoska pierwotnie była robiona z bawolego mleka, lecz aktualnie w sklepach najczęściej spotyka się produkty wykonane z mleka pochodzącego od krów.

Dzięki odpowiedniemu procesowi wytwarzania jest możliwe utrzymanie mocno białej barwy, jaka ma duże znaczenie w przypadku tej odmiany. Kulki sera mozzarella mogą mieć różną wielkość, od niewielkich, które przypominają winogrona, aż po naprawę duże, mogące ważyć ponad kilogram. Z uwagi na swoje właściwości ser ten polecany jest w diecie, gdyż zawiera w sobie dużo cennych odżywczych składników. Jeżeli ktoś zna jakiś sprawdzony sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o inne gatunki mozzarelli, które zaczynają się u nas cieszyć rosnącą popularnością.

Jeden z nich to mozzarella buffala, wytwarzana według oryginalnych receptur wyłącznie z mleka bawolic. Z uwagi na to, że mleko to ma w sobie dużo większą ilość tłuszczu, to ser ten ma bardzo charakterystyczny, słonawy smak, pasujący wyśmienicie do wielu dań. Oryginalnie i ciekawie będzie też smakować mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietany, przez co w środku robi się maślana torebka.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz