Niewiele osób nie wie, co to jest mozzarella. To charakterystyczny rodzaj sera, używany głównie do dań włoskich. Z tego właśnie regionu Europy wywodzi się jego długa historia. Stworzenie mozzarelli przypisywane jest już dawnym Rzymianom, a ten smaczny produkt nadal kojarzy się głównie z południowymi regionami Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska posiada śnieżnobiały kolor, jest sprężysta i wilgotna.
Dysponuje również włóknistą strukturą, jaka umożliwia swobodne odrywanie kawałków. To od tego odrywania pochodzi nazwa sera – czasownik włoski mozzare właśnie oznacza odrywanie. W takiej postaci sprawdza się bardzo dobrze się w sałatkach, w szczególności w słynnej Caprese. Lecz znacznie częściej jest ona używana do najróżniejszych zapiekanek, w tym rzecz jasna do klasycznej pizzy. To właśnie płynna mozzarella będzie się ciągnąć w charakterystyczne nitki po odgryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella stała się popularna między innymi jako dodatek pizzy, serwowanej na całym świecie w wielu rożnych wersjach.
Z tego powodu przeważnie jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej postaci ma bardzo delikatny smak. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne wciąż wytwarzane są tradycyjnie z mleka bawołu. Ten gatunek nazywa się mozzarella buffala i ma większą wyrazistość w smaku. Jest mniej popularny ze względu na wyższą cenę i mniejszą powszechność. Najmniej popularna jest mozzarella burrata. To tak samo smaczny podpuszczkowy ser, ale charakteryzujący się kremowym, półpłynnym środkiem w jakim zatopione są kawałeczki mozzarelli. To ser idealny do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.
+Tekst Sponsorowany+