Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Inne

Czemu włoskie sery mozzarella są tak popularne

Czemu włoskie sery mozzarella są tak popularne

Niewiele osób nie wie, co to jest mozzarella. To charakterystyczny rodzaj sera, używany głównie do dań włoskich. Z tego właśnie regionu Europy wywodzi się jego długa historia. Stworzenie mozzarelli przypisywane jest już dawnym Rzymianom, a ten smaczny produkt nadal kojarzy się głównie z południowymi regionami Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska posiada śnieżnobiały kolor, jest sprężysta i wilgotna.

Dysponuje również włóknistą strukturą, jaka umożliwia swobodne odrywanie kawałków. To od tego odrywania pochodzi nazwa sera – czasownik włoski mozzare właśnie oznacza odrywanie. W takiej postaci sprawdza się bardzo dobrze się w sałatkach, w szczególności w słynnej Caprese. Lecz znacznie częściej jest ona używana do najróżniejszych zapiekanek, w tym rzecz jasna do klasycznej pizzy. To właśnie płynna mozzarella będzie się ciągnąć w charakterystyczne nitki po odgryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella stała się popularna między innymi jako dodatek pizzy, serwowanej na całym świecie w wielu rożnych wersjach.

Z tego powodu przeważnie jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej postaci ma bardzo delikatny smak. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne wciąż wytwarzane są tradycyjnie z mleka bawołu. Ten gatunek nazywa się mozzarella buffala i ma większą wyrazistość w smaku. Jest mniej popularny ze względu na wyższą cenę i mniejszą powszechność. Najmniej popularna jest mozzarella burrata. To tak samo smaczny podpuszczkowy ser, ale charakteryzujący się kremowym, półpłynnym środkiem w jakim zatopione są kawałeczki mozzarelli. To ser idealny do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz