Smakosze wiedzą bardzo dobrze, że na oryginalnej pizzy mogą się znaleźć jedynie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to w szczególności mozzarelli, będącej jednym z najbardziej popularnych gatunków sera produkowanych we Włoszech. Dużej części z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła z białymi, sprężystymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z krowiego mleka, pochodzącego od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku.
Sam ser strzępi się lekko, co jest rezultatem tego, jak się go produkuje. W identyczny sposób jest robiona mozzarella buffala, z tym że do niej wykorzystywane jest bawole mleko. Zawiera ono trochę więcej tłuszczu, co ma przełożenie na końcowy, naprawdę charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest trochę kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie cieszyła się dużą popularnością wśród konsumentów, ale w ostatnich latach zaczyna się to bardzo zmieniać.
Duże znaczenie dla tej popularności mają też zdrowotne właściwości, głównie niższa zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeżeli u kogoś na talerzu pojawi się mozzarella burrata, to nie wiedząc co to jest można się naprawdę mocno zdziwić. Ten gatunek sera wygląda z kolei praktycznie tak samo jak tradycyjny, lecz ma w środku kieszonkę pełną gęstej śmietanki. Ta śmietanka daje maślany, tak charakterystyczny aromat, tak lubiany przez wiele osób. Mozzarella burrata wytwarzana jest z krowiego mleka, według przekazywanych przez lata receptur.
+Tekst Sponsorowany+